[...] osoby, które przejdą na dietę wegańską, gdyż do najlepszych źródeł witaminy A należą produkty odzwierzęce (tran, wątroba, sery fermentowane tłuste, sery białe tłuste, twaróg, masło, śmietana, jaja, nerki, śledź wędzony). Podobnie jest z witaminą B12, źródła to np. wątroba nerki, mięso drobiowe, mięso wołowe, mleko. Wbrew często powielanym [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Nowy Rok to idealny moment na wprowadzenie korzystnych zmian w życiu, a jednym z kluczowych obszarów, który warto poddać rewizji, jest zmiana nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Oto kilka wskazówek dla mężczyzn, którzy aspirują do schudnięcia i wprowadzenia zdrowego stylu życia. Co znajdziesz w tym artykule? Pomysły na obiad [...]
[...] układu moczowo-płciowego, oczu itd. Bogate źródła witaminy A to: tran z dorsza wątroba bydlęca, cielęca, wieprzowa ser fermentowany, tłusty masło ser biały, tłusty twaróg nerki śmietana jaja śledź wędzony Natomiast źródłami karotenu są np.: marchew, zielona pietruszka, szczaw, szpinak, kapusta włoska, sałata, pomidory, morele, [...]
[...] stosowany podział to na słodko i wytrawnie. Zobaczmy jakie składniki możemy dobrać, aby usmażyć różnego rodzaju omlety. 1. Na słodko Składniki: płatki owsiane, jaja, twaróg chudy, borówka, ksylitol, sól, nerkowce, cynamon, olej kokosowy, soda oczyszczona. Jaja wbijamy do pojemnika. Dodajemy twaróg, płatki, ksylitol, sodę (czubek [...]
[...] borówkami. Pieczywo razowe z twarogiem i warzywami Chleb razowy: 60 g Twaróg chudy: 50 g Pomidor: 120 g Ogórek: 60 g Czarnuszka: 3 g Pokrój chleb razowy na kromki. Rozsmaruj twaróg chudy na kromkach chleba. Pokrój pomidora, rzodkiewki i ogórka w plasterki. Posyp warstwę twarogu czarnuszką Spaghetti Makaron razowy: 80 g Pomidory krojone: 200 g [...]